Uw leverancier voor maatpakken in heel Nederland. Zakelijk, formeel, bruiloft of casual.

How to dress like: Harvey Specter

Ken je Harvey Specter van ‘Suits’? Dat is de vraag die mij vaak wordt gesteld zodra ik vertel dat ik een business heb in custom made suits. Zo merk ik op, daarmee ook de meeste voorkomende persoon als inspiratiebron bij het samenstellen van een suit. Hoe krijg ik de Harvey Specter look? En wat maakt zijn pak zo powerful? Hieronder, de Harvey Specter suit break down!

Harvey Specter kleedt zich als een boss!

Voordat we met zijn allen een custom suit laten maken in de style van Harvey Specter, wees er bewust van wat zo een power suit over je zegt en hoe het doet overkomen. Dit is een typische krachtige boardroom look. Daarom niet aan te raden voor bijvoorbeeld een sollicitatie of als accountmanager met pennen als product. Dat is evenmin gepast als een Hawaï overhemd aan doen naar een belangrijke meeting. Dat gezegd hebbende, neem ik je niet kwalijk waarom je toch voor deze look wilt gaan. Harvey Specter kleedt zich als een boss!

Waarom zo perfect kleden zoals in ‘Suits’?

Niet alleen zijn de pakken van elke man in ‘Suits’ overduidelijk tailor made, maar passen deze ook perfect bij de personages. Zo heeft Mike Ross de ‘junior associate look’; moderne look, typische slim fit tailored suit, smalle notch lapels en een skinny tie. Je kleden zoals de mannen in ‘Suits’, waarom zou je? Om Harvey Specter te quoten: “People respond to how we’re dressed, so like it or not this is what you have to do.” Hiermee bedoelt hij te zeggen dat de details in je look van groot belang zijn en daarom erg gevoelig zijn. Het is de indruk die je achter laat en voorkomt eventuele slechte gedachtes als “waarom is de pasvorm van zijn pak niet goed? Is hij net zo slordig als zijn pak?”. Of je het zelf nou belangrijk vindt of niet, het gaat om de indruk en hoe je kleding dit beïnvloedt.

De Harvey Specter suit break down:

 • 3-delig pak (pantalon, colbert en gilet). Dit wisselt hij vaak af met 2-delig, maar 3-delig is net wat formeler.
 • Pin-stripes, wat wordt gedragen in hoge functies. De krijtstrepen staan voor macht in het zakenleven.
 • Donker grijs of donker blauw is de kleur. Hoe donkerder hoe formeler en krachtiger. Harvey is ook wel eens te spotten in een wat lichtere kleur grijs.
 • Brede peak lapels (ongeveer 10 tot 12 cm). Één van de belangrijkste kenmerken van zijn look. De brede peak lapels zijn onderscheidend en geeft een optische illusie van bredere schouders voor een extra alpha-male look. Wat is een peak lapel? Klik hier!
 • Uiteraard een goede pasvorm. In zijn geval is dit geen slim fit, maar een goede tailored fit.
 • De zakken van zijn colbert zijn altijd flap pockets. De derde ‘ticket pocket’ is altijd aanwezig.
 • Aan de achterkant heeft Harvey altijd twee side vents. De enkele center vent (Italiaanse stijl) heb ik hem nog niet in gespot.
 • Hij draagt geen riem. Zijn pak is tenslotte op maat gemaakt en een riem verkort je lengte optisch.
 • Shirt heeft een spread collar (wijde kraag), voor de typische business look.
 • Kies voor een witte of lichte kleurige shirt.
 • French cuffs met manchetknopen is een onmisbaar detail van zijn shirt.
 • Als accessoire ga je niet all-out met een veel kleuren, maar houd het simpel. Een donkerkleurige (dikke) das, met een dikke knoop zoals de dubbele windsor. Mag met strepen of een onopvallend patroon. Als extra; een pocket square op een normale vierkante manier gevouwen.

Krijg ik hiermee werkelijk dezelfde look als Harvey Specter?

We komen dan toch weer terug op de vraag: maken de kleren de man, of andersom? Voor beide valt een hoop te zeggen. Het is ook het karakter van de drager, uiterlijke kenmerken en houding wat bijvoorbeeld een rol speelt. Uiteraard, Harvey speelt een geweldige en krachtige personage. Maar dat neemt niet weg dat de stijl van je pak dit niet kan beïnvloeden. Om een voorbeeld te geven, zie hier een foto van Harvey Specter, in vergelijking met een foto van hem waarin hij niet Harvey Specter is en waar hij een andere stijl draagt (een stijl vergelijkbaar met Mike Ross). Laten we eerlijk zijn, het is een aantrekkelijke man, maar ik denk dat we het over eens kunnen zijn dat hij toch wat meer powerfull overkomt in de Harvey Specter power suit (links) dan op de foto rechts, waarbij hij een slim fit stijl draagt.

Het is de combinatie van bovengenoemde details van het pak, houding, karakter en vlotte babbel wat het personage Harvey Specter zo indrukwekkend maakt. Met de stijl van het pak heb ik je op weg geholpen. De rest ligt aan jezelf. Probeer vooral dicht bij jezelf te blijven. Een pak dat te ver weg staat van je persoonlijkheid, kan juist tegenwerken. Niet voor iedereen weggelegd dus. Don’t worry, de moderne look van Mike Ross beschrijf ik in een volgende blog.